NXT LVL

Marijn Roovers heeft dankzij zijn gastronomische ervaring volop tafels van restaurants in Nederland en België mogen sieren met fraaie gerechten. Als mede-eigenaar van het bedrijf NXT LVL voor food couture werkte hij ook mee aan revolutionaire onderzoeken naar 3D-printing voor Michelin-restaurants.

Dit revolutionaire onderzoek deed hij samen met onderzoekers van TNO en sterrenchef Wouter van Laarhoven. De ingenieus opgebouwde 3D wereldbol van chocolade kreeg wereldwijde media-aandacht als voorbeeld van haute couture op het gebied van food en design.

Van binnen en buiten ontworpen

“De chocolade wereldbol is laagje voor laagje opgebouwd op een 3D-printer. Elk laagje chocolade telt 0,2 millimeter. Het is een zeer gedetailleerd uitgevoerd design. Van binnen en buiten”, vertelt Marijn Roovers. Hij besloot aan de slag te gaan met de 3D-printer door de technologie te combineren met chocolade.

“Het resultaat is een wereldbol van slechts 0,8 millimeter dik. Ik besloot om de streek waar de chocolade vandaan komt te bestrijken met goud. Het bolletje chocolade heeft daarnaast een vulling die verwijst naar de oorsprong van de ingrediënten.”

3D denktank Friesland Campina

Sinds de eerste 3D foodprint resultaten is Marijn Roovers regelmatig gevraagd mee te denken of zijn kennis te delen. Inmiddels is de bol wereldwijd gepubliceerd onder andere op nature.com en is MRFD daarna gevraagd om te participeren in de 3D denktank van Friesland Campina. Hij is ervan overtuigd dat 3D foodprinting binnenkort niet meer weg te denken is in het normale leven.